Zo kun je je camper en caravan het beste onderhouden!

Zowel bij een camper als een caravan is onderhoud ontzettend belangrijk. Een goed onderhouden camper of caravan heeft namelijk een veel langere levensduur. In dit artikel lees je hoe je je camper en caravan het beste kunt onderhouden.

  1. Reinigen van de buitenkant

De buitenkant van een camper en caravan krijgt veel te verduren. Schoonmaken is belangrijk voor het beschermen van de laklaag. Doe dit bij voorkeur zowel voor- als na de kampeervakantie.


-       Was altijd in de schaduw. De combinatie van zon en reinigingsmiddelen kan voor hardnekkige al dan niet blijvende vlekken zorgen.
-       Reinig eerst de buitenkant zorgvuldig met lauwwarm water.
-       Breng vervolgens een speciale caravanshampoo aan. Deze zorgt ervoor dat de lak niet wordt aangetast.
-       Gebruik een zachte borstel om hardnekkige vlekken weg te poetsen. Ook kun je een zogenoemde ‘power cleaner’ gebruiken.
-       Spoel alle sop- en vuilresten goed af, laat de lak drogen en dek bij stalling af met een caravanhoes.

 

2.   Reinigen van de luifel

Een luifel is een bijzonder kwetsbaar onderdeel. Verwijder vlekken daarom altijd zo snel mogelijk.

-       Zorg er bij het schoonmaken voor dat de luifel volledig is uitgedraaid.
-       Gebruik een zachte borstel en bij voorkeur lauwwarm water. Gebruik verder enkel schoonmaakmiddelen die speciaal voor luifels zijn bedoeld.
-       Vergeet bij het schoonmaken niet om de steunpoten en de lijst van de luifel goed schoon te maken.
-       Het impregneren van de luifel doe je nadat de luifel is gereinigd.

 

3.   Reinigen van de voortent

Het reinigen van een voortent werkt vrijwel hetzelfde als een luifel. Er zijn echter twee zaken waar je rekening mee dient te houden.


-       De naden spelen een belangrijke rol bij het waterdicht houden van de voortent. Zorg er daarom voor dat de naden goed zijn geïmpregneerd en niet in aanraking komen met schoonmaakmiddelen.
-       De ramen van de voortent zijn doorgaans voorzien van een UV-werende laag. De meeste schoonmaakmiddelen hebben de neiging om deze beschermende laag aan te tasten. Voor het reinigen volstaat dan ook het gebruik van water en een zachte doek.